четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Вкусни орехови кексчета с шоколадова глазура


Продукти:
6 яйца
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч смлени орехи
1/2 ч.ч брашно
2 ванилии
щипка сол


Начин на приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят в различни купи.Белтъците се разбиват на сняг със щипка сол на ниска скорост и постепенно на по висока скорост се добавя 1 ч.ч захар.
Останалата 1/2 захар се разбива при жълтъците като се добавят брашното,орехите и ванилията.
Жълтъчената смес става много гъста,но това да не ви притеснява.
Постепенно към жълтъците се добавят и белтъците, като внимателно се бърка със шпатула в една посока.
Готовата смес се прехвърля във формички за малки кексчета ,като сместа във формите трябва да е до половината за да може равномерно да се понадигне и да не прелее при печенето.
Пече на 180 градуса за 30 минути.Пробва се и когато клечката излезе суха кексчетата са готови.
Оставят се да изстинат и се обливат с шоколадов ганаш.

За шоколадовия ганаш:

200 гр черен шоколад или такъв с по голям процент на какао
120 мл течна сметана
2 с.л олио или масло

В емайлиран съд се загрява сметаната докато заври.Отмества се от котлона и се добавя натрошения шоколад.Бърка се докато се стопи и се оставя за около 5 минути да се поохлади.С лед известно време пак се разбърква.С вече охладения ганаш се обливат кексчетата.
Може да се поръсят с леко препечени орехи или да се поднесат само с шоколадовия ганаш.
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар