вторник, 3 декември 2013 г.

Шоколадова фантазия с ябълки

Кой каза,че шоколадов вкус и ягоди си отиват страшно много,а пробвали ли сте с шоколадов вкус и ябълки...........

 Това е един сладкиш който направих от блата за торта на "Най-вкусната шоколадова торта" на Ирина Купенска на който добавих и ябълки.
Ето и оригинала на блата от  тук .
От както приготвих торта на Ирина ми стана любима и затова реших да експериментирам като добавя ябълка и тиква.Наистина е много сполучлива и до сега не съм попадала на шоколадов вкус,който да е сочен и да няма нужда от сиропиране. Правила съм я и в други варианти,но за тях в друга тема :)
Измерих продуктите по мерките на една чаена чаша,която е равна на 250 мл.
За улеснение,тъй като не винаги имам работеща везна(когато откажат батериите)и за по полеви условия :)


Продукти

 1.ч.ч брашно(180 гр)
 2/3 ч.ч захар (150 гр)
 1/2 ч.ч кафява захар(125 гр)
 1 пакет и 2 с.л какао (60 гр)
 1 и 1/4 ч.л сода
 1 и 1/4 ч.л бакпулвер
 1 щипка сол
 2 яйца
2/3ч.ч айрян(140 мл)
 2/3 ч.ч топло кафе(140 мл)
 1/3 ч.ч олио(75 мл)
 3,4 ябълки
 За тиквената глазурата:

 7,8 парчета сварена тиква около 150-200 гр
50 гр смлени орехи.


Начин на приготвяне:


 Сухите смеси се поставят в купа,а течните в друга.Всичко се смесва.Сварява се прясно кафе,което се поставя накрая за да не се сварят яйцата.Ябълките се обелват и нарязват на резенчета след което се редят спираловидно като се започне от средата.В началото стоят на повърхността,но след започване на печенето се скриват в сладкиша.Пече се в намаслена и набрашнена форма-24 см. на 180 градуса около 45,50 минути.
 За тиквената глазура:
Сварената тиква се пасира или се намачква с вилица.Заглажда се върху сладкиша и се поръсва с орехи.

1 ч.ч =250 мл

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар