понеделник, 23 юли 2012 г.

Стъпка по стъпка-Торта -"Ягодки"

За блата:  Благодаря на Миленка!...http://mka900.blogspot.com/


За 25 см квадратна тава/ 28 см кръгла тава
Продукти:
325 г Краве Масло
570 г Фина Захар
4 ч.л. Ванилова есенция
5 Яйца
125 г Самонадигащо се брашно
350 г Брашно
2 1/4 ч.л. Сода
110 г Какао
500 мл Бътермилк (2 чаши прясно мляко + 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок се смесват 5- 10 мин преди употреба)

Фурната се загрява до 180 градуса (160 градуса за фурна с вентилатор). Тавата се намазва леко с олио/ напръсква със спрей. Ако ползвате хартия за печене, поставяте на дъното на тавата.
Маслото, захарта и ванилията се разбиват до получаването на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавят се пресетите брашно, сода и какао и бътермилка.
Блатът се пече около 1 ч. 1/2 или докато клечката излезе чиста. Оставя се за около 5 мин в тавата преди да се обърне на решетка за да се охлади напълно.

Блатът може да се съхранява в хладилник до 2 седмици и във фризер до 2 месеца, увит във фолио.


 Тортата се  сиропира с прясно мляко( Амарето,разредено кафе или някакъв ликьор-може и без тях).Между блатовете пълнежа е  от бързите кремове без варене,а може и с друг(Дулсе де лече)който е в консерва -той се приготвя като се вари в тенджера без да се отваря 1,30-2 часа,като се извади вече е гъст и само се разстила.

СЛЕД ТОВА СЕ НАМАЗВА С МАСЛЕН КРЕМ: 
Най-обикновен маслен крем - 250 грама хубаво твърдо и истинско немско масло и 500 грама пресята пудра захар. Накрая се добавят 2 лъжици гореща вода. Това количество ми стига за измазването  на 2 торти.Останалото в хладилника за друга торта. 



И НАКРАЯ ПРАВЯ ЗАХАРЕН ФОНДАН ЗА УКРАСА:

1 с.л сладкарска глюкоза-има в Била
4 ч.л глицерин-продава се в аптеките 
1 кг пудра захар,но е хубаво и още половин защото поема
1 желатин

Желатина се накисва в малко вода ,след това се стопява на водна баня.Всичко се смесва и меси за да стане хомогенно захарно тесто,което не лепне и не е много сухо-може да оцветите със сладкарска боя-има в Метро или специализираните магазини за сладкарски консумативи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар