Това е един сладкиш който направих от блата за торта на "Най-вкусната шоколадова торта" на Ирина Купенска на който добавих и ябълки.
Ето и оригинала на блата от тук .
От както приготвих торта на Ирина ми стана любима и затова реших да експериментирам като добавя ябълка и тиква.Наистина е много сполучлива и до сега не съм попадала на шоколадов вкус,който да е сочен и да няма нужда от сиропиране. Правила съм я и в други варианти,но за тях в друга тема :)
Измерих продуктите по мерките на една чаена чаша,която е равна на 250 мл.
За улеснение,тъй като не винаги имам работеща везна(когато откажат батериите)и за по полеви условия :)
1.ч.ч брашно(180 гр)
2/3 ч.ч захар (150 гр)
1/2 ч.ч кафява захар(125 гр)
1 пакет и 2 с.л какао (60 гр)
1 и 1/4 ч.л сода
1 и 1/4 ч.л бакпулвер
1 щипка сол
2 яйца
2/3ч.ч айрян(140 мл)
2/3 ч.ч топло кафе(140 мл)
1/3 ч.ч олио(75 мл)
3,4 ябълки
За тиквената глазурата:
7,8 парчета сварена тиква около 150-200 гр
50 гр смлени орехи.
Начин на приготвяне:
Сухите смеси се поставят в купа,а течните в друга.Всичко се смесва.Сварява се прясно кафе,което се поставя накрая за да не се сварят яйцата.Ябълките се обелват и нарязват на резенчета след което се редят спираловидно като се започне от средата.В началото стоят на повърхността,но след започване на печенето се скриват в сладкиша.Пече се в намаслена и набрашнена форма-24 см. на 180 градуса около 45,50 минути.
За тиквената глазура:
Сварената тиква се пасира или се намачква с вилица.Заглажда се върху сладкиша и се поръсва с орехи.
1 ч.ч =250 мл
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар