Това са едни вкусни кифлички които свекърва ми приготвя всеки път за Великден,а и без повод,които много се харесват от нашето семейство, затова реших да ги приготвя и споделя.Правила съм ги в комбинация със сладко,течен шоколад и винаги стават сполучливи.
Продукти:
4 яйца
500 мл мляко
1 жива мая
200 гр захар
2 ванилии
брашно не повече от 2 кг (колкото поеме)
и настъргана кора от лимон.
Начин на приготвяне:
Маята с малко мляко(леко топло) и една ч. лъжичка захар да се повдигне 3 пъти(първия път-повдигане и се бърка,втория така и третия )
В останалото мляко се слагат яйцата,захарта,ванилията лимона и сместа от надигнатата мая,
брашно-не повече от 2 кг.
Замесва се тесто и се остава да втаса завито за да не изсъхне.
Тестото се дели на 4 парчета,
като всяко парче се разточва
и се дели на 4(като кръст)трябва да се получат 12 парчета.
В основата се слага локум,сладко или каквото пожелаете.
Завива се към върха.
Пекат се на 180градуса(зави си от фурната)
След като са готови се намазват с жълтък и се запичат леко заради жълтъка.
Опечените кифлички се поръсват с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар